H «γαστροσοφία» είναι η φιλοσοφική έννοια της γεύσης και της τροφής. Mια θεωρία που προτείνει τη μετάδοση της απόλαυσης, σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο, Charles Fourier. Ο Roland Barthes αναφέρει χαρακτηριστικά πως «H τροφή: δεν είναι απλά βρώσιμα προϊόντα με θρεπτική αξία, αλλά αποτελεί ένα σύστημα επικοινωνίας, εικόνων, δράσεων, τεχνικών και συμπεριφορών, τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο τελετουργικών εκδηλώσεων και ηθών, προσαρμοσμένα στον εκάστοτε πολιτισμό». Η τροφή μετουσιώνεται σε γαστρονομία, που περιλαμβάνει όλες τις δημιουργίες που η ανθρωπότητα εφηύρε – όπως βαρέλια, οινοποιεία, λιοτρίβια, κεραμικά δοχεία – προκειμένου να καλύψει το μείζον θέμα της επιβίωσής της.
Τον ολιστικό χαρακτήρα της διατροφής ανέδειξε, φυσικά, ήδη ο Πλάτωνας. Γύρω από το κοινό τραπέζι, στο «Συμπόσιο» – όπως συμβαίνει σε κάθε Πλατωνικό Διάλογο – ο Σωκράτης και οι συνδαιτυμόνες του αναπτύσσουν μια εκτεταμένη διαλογική συζήτηση υψηλού φιλοσοφικού περιεχομένου, με κυρίαρχο θέμα εδώ τον έρωτα, αλλού την ανθρώπινη φύση, την αθανασία της ψυχής, το καλό, το κακό, τη φιλία. Στην «Πολιτεία» και στους «Νόμους» γίνεται ευθεία αναφορά στη διατροφή ως μέσο διασφάλισης της υγείας, της σωφροσύνης και της ισορροπημένης ζωής. Παρόμοιες ιδέες υποστήριξαν σθεναρά ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης.
Διάβασε την συνέχεια του άρθρου εδώ.
Last modified: 25 Σεπτεμβρίου, 2025