Συμπεριφοριστής διατροφολόγος με ειδίκευση στην Προαγωγή Υγείας και την Ενσυνείδητη Διατροφή/Γευματική Επίγνωση (mindful eating).
Το 2016 σχεδίασε και υλοποίησε, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, την πρώτη Πανελλαδικά έρευνα/παρέμβαση διατροφικής συμπεριφοράς βασισμένη σε πρακτικές ενσυνειδητότητας (mindfulness) με τίτλο: «project EATT: γευματίζω ενσυνείδητα, επαναπροσδιορίζω την σχέση με την τροφή και το σώμα μου». (Zervos et al., 2022). Το “project EATT” βραβεύτηκε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής & Αγωγής Υγείας (Αθήνα, 2017) και παρουσιάστηκε στο International Conference on Mindfulness (Amsterdam, 2018).
Σε συνεργασία με το Applied Mindfulness in Health and Eating Lab του Birmingham City University, διοργάνωσε το 1ο εκπαιδευτικό retreat για διατροφολόγους και ψυχολόγους με βασικούς πυλώνες την ψυχολογία της διατροφής και το mindfulness.
Το 2021 ήταν μέλος της οργανωτικής ομάδας του World Mindful Eating Month από το Κέντρο Ενσυνείδητης Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών (TCME).
Έχει συμμετάσχει σε retreats στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με διακεκριμένους δασκάλους όπως την Tara Brach, τον Saki Santorelli και την Chozen Bays.
Η γνώση του και η εμπειρία του πληρούν τις προϋποθέσεις των εκπαιδευτών (good practices) σύμφωνα με τα κριτήρια του TCME. Κατά την διάρκεια της πολυετούς καριέρας του ολοκλήρωσε διαδοχικά τις παρακάτω εκπαιδεύσεις:
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων, έχει φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι καθηγητής στο New York College, Peer reviewer -WebofScience.com (Researcher ID: ADK-1725-2022) – σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Dr. Michael Mantzios, Birmingham City University.
Copyright © 2024 ΕΛΚΕΔ – Designed & Developed by Web Idea
Η τροφή συνδέεται με την παράδοση, την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Οι συνταγές διηγούνται ιστορίες. Γεύσεις, μυρωδιές, άνθρωποι και συστατικά συνθέτουν μια αφήγηση, μια ξεχωριστή ταυτότητα. Αναγνωρίζοντας τις πολιτισμικές ρίζες των τροφών, αναπτύσσουμε μια πιο βαθιά σύνδεση με το φαγητό και την ιστορία του κάθε τόπου.
Η διατροφική συμπεριφορά είναι περίπλοκη. Οι άνθρωποι λαμβάνουν εκατοντάδες διατροφικές αποφάσεις κάθε μέρα που επηρεάζονται από μια ποικιλία προσωπικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών παραγόντων. Το τι τρώνε οι άνθρωποι και το πόσο τρώνε έχει σημαντική επίδραση στην υγεία τους: ψυχική και σωματική. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και να κατανοήσουμε αυτή την δυναμική σχέση του ανθρώπου με την τροφή.
To mindfulness περιλαμβάνει μια ευρεία κατανόηση της αίσθησης της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Αποτελεί ένα μονοπάτι προς την πνευματικότητα, ενισχύοντας την αυτογνωσία και τη σύνδεση με τους άλλους, προάγοντας τη συμπόνια και καλλιεργώντας μια συνολική αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ευεξίας. Με την βοήθεια πρακτικών διαλογισμού, εμβαθύνουμε στην πιο αγνή μορφή της ύπαρξής μας και δημιουργούμε το πλαίσιο εκείνο που θρέφει την πνευματικότητά μας, όπως αυτή ορίζεται από τον καθένα από εμάς.
Οι προέλευση της τροφής αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ενσυνείδης διατροφής. Ο σεβασμό της τροφής ξεκινά από την ίδια γνωριμία και επαφή με τον σπόρο, το χωράφι τον καλλιεργητή. Το ΕλΚΕΔ θέλει να ενώσει τις κουκίδες του μονοπατιού της τροφής, που ξεκινά από το χωράφι για να καταλήξει στο στομάχι!
Υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας μέσω συνειδητών διατροφικών επιλογών δίνοντας έμφαση στην υπεύθυνη κατανάλωση και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Αφορά την ολιστική φροντίδα του σώματος και της ψυχής. Εστιάζει στη θρέψη του σώματος με ποιοτική τροφή, χωρίς να επικεντρώνεται σε περιορισμούς, δίαιτες ή αριθμούς, αλλά στην ευεξία και την αυτοφροντίδα.
Ενθαρρύνει την πρόσβαση και την ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και πρακτικών στον τομέα της ενσυνειδητότητας. Η συλλογική δράση προάγει την ανάπτυξη, διάχυση και εξέλιξη της επιστήμης του mindfulness, προσφέροντας ευρύτερη γνώση και εργαλεία για την ενσυνείδητη διατροφή.