Παρασίδης Αναστάσης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση στην Διατροφή και την Ψυχική Υγεία.
Ο Αναστάσης νιώθει ευγνώμων που βρήκε συνοδοιπόρους τον Κωνσταντίνο και την Έρρικα στην δημιουργία και την έμπνευση του Ελληνικού Κέντρου Ενσυνείδητης Διατροφής. Θα τον ακούσεις να λέει ότι «είναι ευλογία και μεγάλη χαρά να βρίσκεις την κατάλληλη παρέα για να περπατήσεις προς το όραμα σου. Το όραμα μεγάλωσε και έγινε ομορφότερο από την στιγμή που συναντηθήκαμε. Ο σπόρος μπήκε και άρχισε να ανθίζει.»
Η επαφή με την φύση ξεκίνησε από τα νεανικά του χρόνια, όταν ασχολήθηκε με τον ορεινό αθλητισμό και την αναρρίχηση. Οι περίπατοι και οι πεζοπορίες στην ύπαιθρο του δίδαξαν την σημασία της σύνδεσης με τη γη και με την τροφή και αυτή η εμπειρία παραμένει αναπόστατο κομμάτι της φιλοσοφίας του και της αντίληψης του περί υγείας. Γιατί πιστεύει ότι άνθρωπος είναι υγιής όταν ζει “φυσιολογικά”, δηλαδή σύμφωνα με την φύση του.
Η περιέργεια του για το ανθρώπινο σώμα και το γεγονός ότι μεγάλωνε με χορτοφαγική διατροφή, σε μία εποχή που δεν ήταν διαδεδομένη η χορτοφαγία στην Ελλάδα, τον οδήγησε να ασχοληθεί με την διατροφή και να επιλέξει να το σπουδάσει. Μετά τις σπουδές του στην Διατροφή και την Διαιτολογία στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκε στις διατροφικές διαταραχές και δημιούργησε σε συνεργασία με ψυχοθεραπευτές την “Ψυχο-διατροφολογική ομάδα για την Υπερφαγία”, βοηθώντας ανθρώπους να βρούν μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Μέσα από αυτό ήρθε και η μετεκπαίδευση στην Διατροφή και την Ψυχική Υγεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πιστεύει στον ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης του ανθρώπου και πως η ενσυνειδητότητα είναι ο πιο κατάλληλος δρόμος προς την υγεία. Για τον λόγο αυτό συνδυάζει την βοτανολογία και τις τέχνες με τις τεχνικές mindfulness, με σκοπό την ψυχοσωματική ευεξία. Έχει συνεργαστεί με σχολές χορού, γυμναστήρια, στούντιο yoga, αθλητικούς συλλόγους και ψυχοθεραπευτικά κέντρα, βοηθώντας ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους.
Αγαπάει την καλλιέργεια και την επαφή με τη γη. Οι εξορμήσεις του σε φάρμες και αγροκτήματα του έμαθαν την αξία της βιώσιμης διατροφής και την σημασία της θρεπτικής τροφής. Γι’ αυτό και στις δραστηριότητες που διοργανώνει συμπεριλαμβάνονται περίπατοι και βιωματικά εργαστήρια στην φύση, σε φάρμες και σε αγροκτήματα μαζί με μία όμορφη ομάδα που δημιούργησε τους “Περιπατητές Ευεξίας”
Συμμετέχει στο Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής, συνεισφέροντας ενεργά στην διαμόρφωση στρατηγικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, με γνώμονα τον ενσυνείδητο τρόπο ζωής και διατροφής.
Copyright © 2024 ΕΛΚΕΔ – Designed & Developed by Web Idea
Η τροφή συνδέεται με την παράδοση, την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Οι συνταγές διηγούνται ιστορίες. Γεύσεις, μυρωδιές, άνθρωποι και συστατικά συνθέτουν μια αφήγηση, μια ξεχωριστή ταυτότητα. Αναγνωρίζοντας τις πολιτισμικές ρίζες των τροφών, αναπτύσσουμε μια πιο βαθιά σύνδεση με το φαγητό και την ιστορία του κάθε τόπου.
Η διατροφική συμπεριφορά είναι περίπλοκη. Οι άνθρωποι λαμβάνουν εκατοντάδες διατροφικές αποφάσεις κάθε μέρα που επηρεάζονται από μια ποικιλία προσωπικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών παραγόντων. Το τι τρώνε οι άνθρωποι και το πόσο τρώνε έχει σημαντική επίδραση στην υγεία τους: ψυχική και σωματική. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε και να κατανοήσουμε αυτή την δυναμική σχέση του ανθρώπου με την τροφή.
To mindfulness περιλαμβάνει μια ευρεία κατανόηση της αίσθησης της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Αποτελεί ένα μονοπάτι προς την πνευματικότητα, ενισχύοντας την αυτογνωσία και τη σύνδεση με τους άλλους, προάγοντας τη συμπόνια και καλλιεργώντας μια συνολική αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ευεξίας. Με την βοήθεια πρακτικών διαλογισμού, εμβαθύνουμε στην πιο αγνή μορφή της ύπαρξής μας και δημιουργούμε το πλαίσιο εκείνο που θρέφει την πνευματικότητά μας, όπως αυτή ορίζεται από τον καθένα από εμάς.
Οι προέλευση της τροφής αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ενσυνείδης διατροφής. Ο σεβασμό της τροφής ξεκινά από την ίδια γνωριμία και επαφή με τον σπόρο, το χωράφι τον καλλιεργητή. Το ΕλΚΕΔ θέλει να ενώσει τις κουκίδες του μονοπατιού της τροφής, που ξεκινά από το χωράφι για να καταλήξει στο στομάχι!
Υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας μέσω συνειδητών διατροφικών επιλογών δίνοντας έμφαση στην υπεύθυνη κατανάλωση και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Αφορά την ολιστική φροντίδα του σώματος και της ψυχής. Εστιάζει στη θρέψη του σώματος με ποιοτική τροφή, χωρίς να επικεντρώνεται σε περιορισμούς, δίαιτες ή αριθμούς, αλλά στην ευεξία και την αυτοφροντίδα.
Ενθαρρύνει την πρόσβαση και την ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και πρακτικών στον τομέα της ενσυνειδητότητας. Η συλλογική δράση προάγει την ανάπτυξη, διάχυση και εξέλιξη της επιστήμης του mindfulness, προσφέροντας ευρύτερη γνώση και εργαλεία για την ενσυνείδητη διατροφή.